Traumabegeleiding

Trauma en stressrespons zijn Universeel. Vanbinnen zijn we allemaal hetzelfde. Met of zonder diagnose van PTSS (post traumatisch stress syndroom). We denken nog vaak dat trauma iets groots moet zijn. Trauma ervaringen zijn subjectief en kunnen ook klein zijn. Een trauma kan zijn oorsprong hebben in een negatieve gebeurtenis, maar ook in een ´afwezigheid´ van iets…

 

Het verlies van de verbinding met onszelf is in de eerste plaats Het Trauma.

Trauma vormt jouw beeld over de wereld, het creëert een omgevormd beeld, zo we hebben allemaal onze versie. Dus onze levenservaring vormt ons brein. Dit start reeds in de baarmoeder. Trauma maakt het heel moeilijk om in het hier en nu te zijn, het zit mee ingebouwd in ons zenuwstelsel.

We don’t see things as they are, we see things as we are.

Via een persoonlijk traject kom je weer in verbinding met jezelf, om zo onbewuste automatische programma´s en zelf-saboterende overtuigingen bewust te maken EN gelukkig heeft ons brein een ongelooflijke capaciteit om zichzelf te helen, dit is te danken aan zijn neuroplasticiteit, zo kunnen we ons brein steeds opnieuw herbedraden.

Hechting en authenticiteit spelen een hoofdrol; de nood aan liefde en koestering die fundamenteel is voor onze overleving, het opgeven van authenticiteit door pleasing gedrag, emoties onderdrukken, moeilijk nee kunnen zeggen, moeite met het aangeven van grenzen om zo deze levensbelangrijke hechting veilig te stellen.

Zelfregulatie en autonomie bij trauma; arme zelfregulatie en coping gedrag (verslaving), schaamte, uit-tunen, onveilig gevoel, laag zelfbeeld, met als gevolg een verhoging van ons overlevingssysteem (fight/flight/freeze) waardoor stress verhoogd en dit op zijn beurt een verminderde werking van het immuunsysteem, depressie, ziekte, …kan teweeg brengen.

Wat mag je verwachten: meer bewustwording, meer authentiek in het leven staan, verbondenheid in de eerste plaats met jezelf, befrienden van je emoties, in het moment kunnen zijn, jezelf uiten, verbeterde zelfregulatie, behoud van autonomie, rust, nee kunnen zeggen, veiligheid in je lichaam ervaren, zelfvertrouwen ,sterker zenuwstelsel, gezonde gewoontes opbouwen, meer vreugde, vrijheid en zelfliefde ervaren.